Zweetklierontsteking
Wat is een zweetklierontsteking?
Deze tekst geeft je informatie over ontsteking van een zweetklier (hydradenitis) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed je te realiseren dat voor je persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.
Ligging en functie van de zweetklieren
Over het gehele lichaam bevinden zich zweetklieren die een rol spelen bij het transpireren of zweten. Dit zijn de eccriene zweetklieren. Daarnaast bestaan er nog apocriene zweetklieren in de oksels en in de liezen, die behalve transpiratievocht ook een geur afgeven, de bekende zweetgeur.
Zweetklierontsteking
De apocriene zweetklieren kunnen ontstoken raken. Die onsteking heet hydradenitis. Het is een onschuldige maar vervelende afwijking, die soms operatief moet worden behandeld. Een zweetklierontsteking kan plotseling (acuut) ontstaan met abcesvorming, of kan chronisch (aanhoudend) zijn met afwisselend meer en minder klachten. De ontsteking kan beperkt blijven tot een klein gebied of zich langzaam uitbreiden over een groter gebied in de oksel of lies.
Onderzoek bij zweetklierontsteking
De arts stelt de diagnose aan de hand van je klachten en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is in het algemeen niet nodig.
De behandelingsmogelijkheden
Afhankelijk van de situatie kunnen je klachten met leefregels en eventueel medicijnen of met een operatie worden behandeld.
Leefregels en medicijnen
Als je een lichte vorm van ontsteking hebt, is het belangrijk dat je enkele leefregels in acht neemt. Deze worden genoemd in het hieronder vermelde kopje 'Leefregels'. Soms krijg je een antibioticakuur voorgeschreven.