Hoe moet je schimmelnagels behandelen?
De schimmelnagel is vaak moeilijker te behandelen dan de voetschimmel. Omdat de schimmel meestal aan de onderkant van de nagel zit, en dus slecht bereikbaar is voor medicamenten, is de schimmelnagel lastig te behandelen. Keratine - de belangrijkste bouwstof van de nagel - is vrijwel ondoordringbaar voor de meeste anti-schimmel-preparaten, die vaak in de vorm van een crème of een zalf worden toegepast. Tegenwoordig zijn er ook anti-schimmel-middelen beschikbaar die van 'binnenuit' werken.
Als je diabetes (suikerziekte) hebt, dan moet je extra zorg besteden aan je voeten en je nagels. Dit heeft te maken met een verslechterde doorbloeding. Daarbij komt dat de zenuwbanen door diabetes beschadigd kunnen raken - het gevoel in de voeten kan daardoor minder worden waardoor wondjes niet meer worden opgemerkt. Let dus goed op je voeten en nagels, wees voorzichtig met het kippen van teennagels, en pruts niet aan eelt of likdoorns. Roep eventueel de hulp in van een (medisch) pedicure. Eventueel kunnen de huisarts, internist of diabetesverpleegkundige je doorverwijzen naar een voetverzorger met speciale diabetes-aantekening of een podotherapeut.
Hieronder nog een aantal tips als je last hebt van voetschimmel of schimmelnagels:
- Was de huid niet te vaak met zeep.
- Droog de voeten goed na het douchen of baden.
- Gebruik bij transpirerende voeten een drogend poeder.
- Draag iedere dag schone, vochtopnemende sokken.
- Wissel schoenen regelmatig, en laat ze tussentijds goed luchten.
- Draag ruimzittende schoenen van ventilerend materiaal (leer), of 'open' schoenen.
- Loop niet op blote voeten, badslippers zijn beter.
- gebruik geen houten of kurken vlonders in natte ruimtes - in de naden kunnen zich namelijk schimmelsporen nestelen, ook zijn deze vlonders niet goed schoon te maken.