Liesbreuk en waterbreuk bij kinderen
Wat is een liesbreuk en waterbreuk?
Deze folder geeft je informatie over de waterbreuk of de liesbreuk bij een kind. Het is goed je te realiseren dat de situatie voor iedereen weer anders kan zijn dan beschreven.
Tijdens de zwangerschap ontstaat al in een vroeg stadium in het liesgebied van de foetus een uitstulping van het buikvlies via de buikwand (het lieskanaal). Bij jongetjes zullen hierlangs in een latere fase de zaadbal en de zaadstreng vanuit de buik indalen naar het scrotum (balzak). Bij meisjes ontstaat hierin een ophangband van de baarmoeder naar de grote schaamlip. De uitstulping van het buikvlies verdwijnt na de geboorte doorgaans door verkleving.
Wanneer deze niet geheel verkleeft en er zich in het opengebleven gebied vocht verzamelt, is er sprake van een waterzakbreuk (hydrocele). Zo'n waterzakbreuk kan rondom de zaadbal ontstaan (hydrocele testis) of langs de zaadstreng (hydrocele funiculi).
Wanneer de sluiting (verkleving) van de buikvliesuitstulping helemaal achterwege blijft, kan er vocht of buikinhoud zoals buikvet of darmen in de uitstulping komen. We hebben dan te maken met een liesbreuk.
Klachten
Liesbreuken komen vaker bij jongetjes voor dan bij meisjes. Waterbreuken komen uitsluitend bij jongetjes voor. Over het algemeen hebben kinderen weinig last van deze afwijking. Er is een zichtbare bult in een of beide liezen die al of niet wegdrukbaar is. Soms kan het echter gepaard gaan met pijnklachten, misselijkheid en zelfs braken. In uitzonderlijke gevallen kan de buikinhoud in de breuk beklemd raken.