Kanker
Wat is kanker?
Bij kanker hebben we te maken met een kwaadaardige aandoening van de lichaamsceldeling. Als dat bij je is vastgesteld, verricht de behandelend arts uitgebreider onderzoek om te kijken waar de kanker zich precies bevindt en hoe uitgebreid het is. Vervolgens wordt een behandelingsplan opgesteld.
Soorten kanker
Er bestaan meer dan honderd soorten kanker. Bij alle soorten kanker komt ongecontroleerde celdeling voor, maar de snelheid waarop de cellen zich delen verschilt per kankersoort. Hierdoor geven sommige soorten kanker ook eerder klachten dan andere soorten. Kanker kan in bijna alle lichaamsdelen voorkomen. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen solide kanker en niet-solide kanker. Lees hieronder wat de verschillen tussen deze twee soorten kanker zijn.
Solide kanker
Wanneer kanker in een orgaan ontstaat, heet dit solide (stevige, gehechte) kanker. De ongecontroleerde celdeling zorgt dan voor een tumor oftewel een gezwel. Er bestaan goedaardige en kwaadaardige tumoren. Alleen een kwaadaardige tumor is kanker. Een kwaadaardige tumor bevat kankercellen en groeit door in naastgelegen weefsels. Soms wordt een goedaardige tumor na verloop van tijd kwaadaardig. Voorbeelden van solide kanker zijn:
Het kan gebeuren dat de cellen in de tumor niet stoppen met delen en losraken of in de nabijgelegen weefsels doorgroeien. De kankercellen kunnen dan ergens anders in het lichaam terechtkomen. Wanneer deze cellen daar nieuwe tumoren veroorzaken, is er sprake van uitzaaiingen.
Niet-solide kanker
Niet-solide (losse, vloeibare) kanker ontstaat op verschillende plaatsen in het lichaam, zoals in het vloeibare gedeelte van het beenmerg, het bloed of in het lymfestelsel. Voorbeelden van niet-solide kanker zijn:
- Lymfeklierkanker
- Leukemie
- Multipel myeloom
Laatst bijgewerkt op 28 augustus 2018