Is altijd behandeling nodig bij endometriose?
Soms ontdekt men endometriose bij toeval, zoals bij een sterilisatie-operatie. Behandeling is dan niet nodig. Ook controle van lichte vormen van endometriose is niet noodzakelijk: de kans dat je er ooit last van zult ondervinden is klein. Mocht je klachten krijgen, dan is alsnog behandeling mogelijk. Je bent dan niet te laat. Is de kans groot dat je wel klachten zult krijgen - zoals bij een extreem grote chocolade-cyste in de eierstok - dan adviseert de gynaecoloog vaak wel behandeling. Ook bij ernstiger vormen van endometriose kan behandeling overwogen worden als je in de toekomst graag kinderen wilt.
Welke behandelingen zijn mogelijk?
Behandeling van endometriose is mogelijk met medicijnen, een operatie of een combinatie van beide. We beschrijven hier veelgebruikte medicijnen en operaties en geven een aantal richtlijnen.
Geen klachten?
Dan is over het algemeen geen behandeling nodig.
Bij pijnklachten: medicijnen en/of operatie
Je krijgt medicijnen of de gynaecoloog brandt de endometrioseplekjes tijdens een kijkoperatie weg. Als chocolade-cysten de pijnklachten veroorzaken, is vaak een grotere operatie nodig. Bij de keuze van de medicijnen is het verstandig te beginnen met medicijnen die de minste bijwerkingen geven, zoals pijnstillers. Als deze onvoldoende helpen, kun je denken aan behandeling met hormonen, zoals de pil of progesteronpreparaten. Medicijnen waardoor je tijdelijk in de overgang komt adviseert de gynaecoloog pas als andere medicijnen onvoldoende helpen. Operatieve behandelingen in verband met pijnklachten zijn meestal pas zinvol als medicijnen onvoldoende helpen.
Problemen met zwanger worden?
Als richtlijn geldt: geen behandeling bij lichte vormen van endometriose, wegbranden van kleine plekjes bij een kijkoperatie, of een grotere operatie bij verklevingen of chocolade-cysten. Sommige artsen adviseren een aantal maanden na de operatie aanvullende hormoonbehandeling.