Hematologie
Wat is de polikliniek Hematologie?
Hematologie is het specialisme binnen de geneeskunde dat gericht is op het bloed en de bloedcellen, de organen die bloed vormen en de lymfeklieren. Hematologie behoort tot de interne geneeskunde. Je komt op de polikliniek hematologie terecht als je bent doorverwezen door je huisarts of een andere specialist.
Met welke klachten naar de polikliniek hematologie?
Hematologen behandelen kwaadaardige ziekten van het bloed. Hieronder vallen met name leukemie en lymfklierkanker. Ook voor trombose, afwijkingen in de bloedstolling, ziektes van het beenmerg of bepaalde vormen van bloedarmoede verwijst je huisarts je mogelijk door naar de polikliniek hematologie.
Niet alle aandoeningen van bloedcellen, beenmerg of lymfeklieren worden op de polikliniek hematologie behandeld. Zo is een infectie soms bijvoorbeeld de oorzaak van klachten aan lymfeklieren en kan de huisarts je hier zelf voor behandelen. Voor behandeling van ernstigere aandoeningen – kwaadaardige aandoeningen – kun je vaak wel op de polikliniek hematologie terecht.
Diagnoses en behandelingen binnen de polikliniek hematologie.
Voorafgaand aan de afspraak op de polikliniek moet je vaak bloed laten afnemen. Dat is nodig voor onderzoek om de diagnose te stellen. Daarna zal de hematoloog met je in gesprek gaan om je ziektegeschiedenis door te nemen.
Diagnoses die mogelijk gesteld worden op de polikliniek hematologie zijn bijvoorbeeld:
- Acute of chronische lymfatische leukemie (vorm van bloedkanker).
- Acute of chronische myeloïde leukemie (vorm van bloedkanker).
- Lymfomen (kanker aan de lymfeklieren).
- Ziekte van Hodgkin (vorm van lymfeklierkanker).
- Trombose (bloedstollingsstoornis).
Behandelingen bij hematologie zijn bijvoorbeeld: