PET-scan
Wat is een PET-scan?
PET staat voor positronemissietomografie. Dat is een techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van radioactieve stoffen. Met behulp van een PET-scan kan dan worden bekeken waar de radioactieve stoffen zich ophopen in je lichaam. Dat is handig, want bepaalde stoffen hopen zich op in bijvoorbeeld tumoren. Zo kun je dus goed bekijken of er uitzaaiingen zijn, en zo ja, waar deze uitzaaiingen in je lichaam zitten. En dat geeft een hoop voordelen ten opzichte van andere onderzoeken waarbij dit niet mogelijk is.
Vaak wordt er tegelijk met een PET-scan onderzoek een CT-scan gemaakt. Op de PET-scan zie je alleen de plekken waar de radioactieve stof zit. Deze plekken worden zwart. Maar daardoor weet je meestal niet waar in je lichaam die zwarte punten zitten. Met CT wordt er tegelijkertijd een afbeelding van je lichaam gemaakt. Door de PET met de CT te combineren, kan de arts precies zien in welke organen of op welke plekken de radioactieve stof zich ophoopt.
Een aanverwante techniek: de SPECT-scan
Een onderzoekstechniek die heel erg op de PET-scan lijkt is de SPECT-scan. Net als bij een PET-scan wordt gebruikgemaakt van radioactieve stoffen om een diagnose te stellen. Alleen het radioactieve materiaal dat wordt gebruikt verschilt. Dit zorgt er voor dat een PET-scan over het algemeen gedetailleerder is dan een SPECT-scan.
Wanneer krijg je een PET-scan?
Een PET-scan wordt vooral veel gebruikt om tumoren en uitzaaiingen te bekijken, maar PET kan ook worden gebruikt om te kijken of je andere ziektes hebt. Zo wordt PET-scan ook gebruikt om je hersenen, longen en buik te onderzoek. Hart- en vaatziekten en hersenziekten kunnen met deze methode gemakkelijk blootgelegd worden.