Mammografie
Wat is mammografie?
Mammografie is een onderzoeksmethode om borstkanker op te sporen. Er wordt een röntgenfoto van je borsten gemaakt met een speciaal ontwikkeld röntgenapparaat. Op de foto zijn het vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel van de borst zichtbaar en eventuele afwijkingen daarin, zoals kalkspatjes of een (beginnende) tumor.
Wanneer mammografie?
In Nederland krijg je van je 50e tot je 75e eens in de twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker met behulp van mammografie. Ook wanneer je zelf een knobbeltje of andere veranderingen in je borst voelt, kan je huisarts je doorverwijzen voor een mammogram. Borstkanker kan beter behandeld worden in een vroeg stadium. Daarom is maandelijks zelfonderzoek van je borsten erg belangrijk. Let hierbij op de symptomen van borstkanker, zoals een knobbeltje, kuiltjes in de huid, veranderingen van de tepel en roodheid of zwelling.
Hoe gaat mammografie in zijn werk?
Bij het maken van een mammogram ga je voor het röntgenapparaat staan en leg je je borst op een steun. Vervolgens wordt de blote borst tussen twee plexiglasplaten platgedrukt, zodat er van twee kanten een röntgenfoto gemaakt kan worden. Hoe platter de borst, hoe beter de kwaliteit van de foto. Het platdrukken van de borst ervaren sommige vrouwen als pijnlijk, dit geldt vooral voor vrouwen die ook veel pijn aan de borsten hebben tijdens de menstruatie. Soms komt er wat vocht uit de tepel.
Mammografie uitslag
Ongeveer twee weken na het maken van het mammogram is de uitslag bekend. Als borstkanker niet kan worden uitgesloten door mammografie, wordt er aanvullend onderzoek geadviseerd zoals een echo of een MRI van de borst.
Er zijn zes verschillende uitslagen mogelijk, waarvan er drie leiden tot aanvullend onderzoek:
- Hierbij kan de radioloog niet voldoende informatie halen uit de foto en is er aanvullend onderzoek nodig. Doorgestuurd worden op basis van deze uitslag zegt dus eigenlijk nog niks over de uiteindelijke uitslag van het onderzoek.
- De mammogram ziet er normaal uit en je hebt geen aanvullend onderzoek nodig.
- De mammogram laat een goedaardige afwijking zien. Ook bij deze uitslag word je niet doorverwezen voor aanvullend onderzoek.
- Op de mammogram wordt een afwijking gezien die waarschijnlijk goedaardig is. Er is een kleine (minder dan 2%) kans dat het toch een kwaadaardige afwijking is. Je kunt aanvullend onderzoek laten doen of na een half jaar weer op controle komen.
- Er wordt een verdachte afwijking gezien, die nog niet per se wijst op kanker. Je wordt doorgestuurd voor aanvullend onderzoek.
- Op de mammogram wordt een afwijking gezien die waarschijnlijk kwaadaardig is. Ook bij deze uitslag word je doorverwezen voor aanvullend onderzoek.
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2018