Hoe gaat de hielprik in zijn werk?
De verloskundige, de GGD of medewerker van de thuiszorg neemt met de hielprik een beetje bloed af van de baby. De prik is niet pijnloos en de baby kan gaan huilen. De behandeling is een kwestie van secondewerk, dus de baby zal voor korte duur een onprettig gevoel ervaren.
Waarom wordt er in de hiel geprikt?
In de hiel zitten haarvaten. Een haarvat is een bloedvat dat stoffen van organen uitwisselt. Een haarvat is het dunste bloedvat in het lichaam. Hierdoor is het gemakkelijk en veilig om door middel van een hielprik voldoende bloed af te nemen.
Als de hielprik in de hiel onmogelijk is, wordt er gekozen voor een ander lichaamsdeel. De prik wordt dan uitgevoerd door een arts.
Uitslag van de hielprik
Als er met het onderzoek niets wordt gevonden, krijg je geen bericht. Indien er wel iets wordt gevonden, neemt je huisarts binnen vier weken contact met je op. Er volgt een tweede hielprik. Als deze uitslag weer positief is, komt er een vervolgonderzoek. Dit onderzoek vindt plaats in het ziekenhuis. Hier wordt bevestigd of de baby daadwerkelijk een erfelijke ziekte heeft.
Laatst bijgewerkt op 2 januari 2018