Mirtazapine
Goed om te weten
- Mirtazapine behoort tot de antidepressiva.
- Mirtazapine beïnvloedt stemmingen en emoties.
- Artsen schrijven het voor bij depressie en ernstige neerslachtigheid.
- De meest voorkomende bijwerkingen van mirtazapine zijn sufheid en slaperigheid.
- Stop nooit zomaar met mirtazapine, maar bouw het gebruik langzaam af.
Wat doet mirtazapine?
Mirtazapine behoort tot de antidepressiva. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline. Deze stoffen spelen een belangrijke rol bij stemmingen en emoties. Artsen schrijven mirtazapine voor bij depressie of ernstige neerslachtigheid. Je bent vaak in een sobere stemming en je hebt geen plezier meer in leuke dingen. Ook gevoelens van waardeloosheid en schuld komen veel voor bij depressie. Je bent aan het piekeren en slaapt slecht. De arts kan dan mirtazapine voorschrijven om je stemming en emoties te verbeteren. Meestal heb je daardoor meer energie om dingen te ondernemen. Het duurt meestal een tot twee weken voordat het medicijn begint te werken. Na twee tot vier weken kun je je beter gaan voelen.
Dosering mirtazapine
Mirtazapine is verkrijgbaar als tablet, smelttablet of drankje. De arts stelt de aanbevolen dosis vast. Het is belangrijk dat je je hieraan houdt en dat je de tabletten consequent inneemt. Verhoog nooit zelf de dosis. Meestal is de begindosis 15 tot 30 mg per dag. Soms verhoogt de arts de dosis tot 45 mg per dag. Bij mensen met leverfunctiestoornissen of ouderen kan de dosis afwijken. De arts kan adviseren om de dosering in twee keer in te nemen, bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds. Vlak voor het slapengaan slik je meestal de hoogste dosis.
Ben je een dosis vergeten? Bij gebruik één keer per dag, kun je de vergeten dosis inslikken als er meer dan acht uur tussen de volgende dosis zit. Als dit niet zo is, sla je de vergeten dosis over. Bij gebruik twee keer per dag is de richtlijn vier uur. Je mag de dosis inhalen als er meer dan vier uur zit tussen de volgende dosis.
Laatst bijgewerkt op 2 mei 2018