Hoelang kan ik Diclofenac Natrium 50mg slikken?
Hoe lang kan ik dit product slikken? Ik gebruik gemiddeld 50mg per dag. Want ik heb palindroom-reuma. Zijn er ook andere medicijnen die minder schadelijk zijn en net zo goed werken of misschien wel beter?
Antwoord van de apotheker over hoelang Diclofenac Natrium 50mg slikken
Diclofenac is een geneesmiddel dat valt onder de ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID’s genoemd. In principe kun je diclofenac blijven gebruiken zolang je klachten blijft houden. Meestal is er een hogere onderhoudsdosering nodig (75-100 mg retard tablet).
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Veel mensen krijgen last van een geïrriteerde maag. Het risico op maagklachten neemt toe met de leeftijd en kan toenemen bij gebruik van bepaalde medicijnen. De bijwerking kun je proberen te voorkomen door het middel met wat voedsel en een glas water of melk in te nemen. Gebruik daarnaast geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. Ook als je zetpillen gebruikt, kun je last krijgen van je maag, omdat het middel na opname in de bloedbaan, alsnog bij de maagwand terechtkomt.
Het langdurig gebruik van dit middel wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op het optreden van een beschadiging van de maag of darmen, waarbij een bloeding kan ontstaan. Om dit te voorkomen schrijft de arts preventief een maagbeschermer voor. Een bloeding merk je door zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan onmiddellijk met het gebruik en neem contact op met een arts. Mensen die een maag- of darmzweer hebben of een maag- of darmbloeding mogen dit middel niet gebruiken.
Bij verdenking op reumatoïde artritis word je doorverwezen naar de reumatoloog. Zo vroeg mogelijk word je ook behandeld met, DMARD's (Disease-Modifying Antirheumatic Drugs). DMARD's zijn middelen die ontstekingen afremmen. DMARD’s worden vaak in combinaties voorgeschreven door de reumatoloog. Voorbeelden zijn: methotrexaat, hydroxychlorquine, sulfasalazine, ciclosporine en azathioprine. Ook zogenaamde ‘biologicals’ vallen onder de DMARD’s. Voorbeelden van vaker voorkomende geneesmiddelen zijn: etanercept, infliximab, anakinra, rituximab en abatacept.
De reumatoloog stelt je in op medicatie met DMARD’s en doet controles. Een deel van de controles kan ook door de huisarts worden overgenomen.
Laatst bijgewerkt op 2 november 2017