Citalopram
Goed om te weten
- Citalopram behoort tot de SSRI’s (serotonineheropnameremmers, een type antidepressivum).
- Het remt de heropname van serotonine.
- Artsen schrijven citalopram voor bij depressie.
- In sommige gevallen wordt het ook gegeven bij angststoornissen.
- Soms wordt citalopram gebruikt bij vroegtijdige zaadlozing.
- Zeer vaak komen bijwerkingen voor, zoals misselijkheid en slaperigheid.
Wat is citalopram?
Citalopram behoort tot de SSRI’s: selectieve serotonineheropnameremmers. In de hersenen komt de stof serotonine voor. Serotonine is een natuurlijke stof die belangrijk is voor emoties en stemmingen. Als je depressief bent of angststoornissen hebt, kan de arts citalopram voorschrijven om de hoeveelheid serotonine op bepaalde plekken in de hersenen te verhogen. Citalopram verbetert hierdoor je stemming en hierdoor ben je minder angstig. Artsen schrijven het voor bij verschillende aandoeningen die we hieronder beschrijven.
Citalopram bij depressie
Er is sprake van depressie als je voortdurend in een sombere stemming bent. Je hebt geen plezier, bent minder energiek en je kunt niet goed slapen. De arts kan citalopram voorschrijven waardoor depressieve klachten afnemen. Je voelt je energieker en het verbetert je stemming.
Citalopram bij angststoornis
Een angststoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Je krijgt bijvoorbeeld plotselinge paniekaanvallen die gepaard gaan met lichamelijke klachten, zoals zweten en hartkloppingen. Of je hebt pleinvrees, bent bang om op visite te gaan of je vindt het eng om te spreken voor publiek. Citalopram wordt soms gebruikt bij angstgevoelens, dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Een angststoornis gaat vaak gepaard met veel emoties. Serotonine blijkt een belangrijke rol te spelen in de regulering van emoties. De arts kan citalopram voorschrijven om de hoeveelheid serotonine in de hersenen te reguleren. Hierdoor verminderen angstgevoelens.
Laatst bijgewerkt op 8 februari 2018