Chemotherapie
Wat is chemotherapie?
Chemotherapie bestaat uit medicijnen die de ongeremde celgroei bij kanker tegengaan. Deze medicijnen noem je ook wel cytostatica of cytotoxica. Door chemotherapie kunnen tumoren verkleinen of verdwijnen.
Er bestaan verschillende soorten cytostatica, cytotoxica en soorten chemotherapie. Meestal wordt een combinatie van verschillende cytostatica en/of cytotoxica gebruikt in de behandeling van kanker. Chemotherapie wordt altijd op maat gemaakt. Een arts zoekt naar de combinatie die zo effectief mogelijk behandelt, met zo min mogelijk bijwerkingen. Daarnaast probeert een arts te voorkomen dat de kankercellen resistent raken tegen de medicijnen. Samen met een operatie en bestraling is chemotherapie de meest gebruikte manier om kanker te behandelen.
Wanneer krijg je chemotherapie?
Chemotherapie wordt ingezet om de overlevingskansen of levensduur van iemand met kanker te vergroten. Het kan in verschillende gevallen worden toegepast. Het doel is in elk van deze gevallen verschillend.
Curatief
Sommige vormen van kanker kunnen met een effectieve behandeling volledig verdwijnen. Zowel chirurgie, radiotherapie als chemotherapie kunnen hier een rol bij spelen. Je noemt deze behandeling curatief. Het doel is de ziekte te genezen.
Adjuvant
Soms wordt chemotherapie ook toegepast om te voorkomen dat de ziekte terugkomt. De kanker is dan al behandeld, maar de chemotherapie kan kankercellen die eventueel nog na de operatie zijn achtergebleven vernietigen. Deze vorm van chemotherapie heet adjuvant, en is erop gericht om de kans op genezing te vergroten en de kans op terugkeer van de kanker te verkleinen.
Ook neo-adjuvante chemotherapie is erop gericht om te voorkomen dat de kanker terugkeert. Het verschil met de adjuvante chemotherapie is dat deze behandeling aanvullend is voorafgaand aan een andere behandeling, zoals operatie of bestraling. Het doel is dan om de tumor te verkleinen.
Palliatief
Het kan voorkomen dat de genezing van kanker niet meer mogelijk is. Behandeling met chemotherapie heet dan palliatief. De chemotherapie verlengt de levensduur van de patiënt en vermindert of voorkomt klachten. Belangrijk bij palliatieve chemotherapie is dat de behandeling goed te verdragen moet zijn. Het middel moet niet erger worden dan de ziekte.
Soorten chemotherapie
Je kan op verschillende manieren chemotherapie toegediend krijgen. De meest gebruikte methode is via een infuus. De cytostatica of cytotoxica worden dan direct in je bloedbaan gebracht, hierdoor bereikt het je hele lichaam. Dit noem je systemisch. Als je moeilijk te prikken bent, kan er een speciaal onderhuids reservoir (port-a-cath) worden geplaatst. Dit staat in verbinding met de grote ader in de hals en dient zo de cytostatica of cytotoxica toe.
Andere manieren waarop je chemotherapie kan krijgen zijn:
- Tabletten of capsules
- Injectie onder de huid, in een spier of in het ruggenmerg
- Crème op de huid (bij huidkanker)
- Katheter in een lichaamsholte
Laatst bijgewerkt op 2 mei 2018